Eerstvolgende Activiteiten (voorlopig virtueel omwille van de coronacrisis)

20 jan 2021
08:00PM - 11:00PM
Europese wetgeving drones

Eindelijk is het zover, er is een Europese wetgeving op het gebruik van drones.
Wat dit inhoudt zal Hector Vansina ons haarfijn uitleggen.

 

03 feb 2021
08:00PM - 11:00PM
statutaire algemene vergadering + juryverslagen van festival/wedstrijd

We beginnen de vergadering eerst met de wettelijk verplichte statutaire algemene vergadering.  De dagorde ziet er uit als volgt :
  1) verwelkoming en opname van de aanwezige
  2) goedkeuring van uitzonderlijke afwijkingen op de statuten en het huishoudelijk reglement als gevolg van de corona-crisis
  3) goedkeuring van het verslag van vorig jaar
  4) overzicht van het werkjaar 2020
  5) financieel verslag over het werkjaar 2020
  6) verslag van de commissarissen
  7) kwijting en ontlasting van het bestuur
  8) verkiezingen (er zijn geen uittredense beheerders maar er zijn nog wel 3 plaatsen vacant in het bestuur)
  9) aanstelling nieuwe commissarissen
10) lidgeld
11) rondvraag/allerlei

Na het statutaire gedeelte zal de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt worden en houden we de juryverslagen van het festival en de wedstrijd even onder de loep.

 

17 feb 2021
08:00PM - 11:00PM
retro

Een retrospectieve van een clublid, een cineast of club op bezoek, als programmapunt van een clubvergadering is momenteel in coronatijden niet meer mogelijk. Als vernieuwend alternatief kiezen we als eerste poging, voor een Skoop-cineast, die virtueel via "zoom" een film voorstelt, liefst nooit eerder vertoond in de club. Geen familie- of wedstrijdfilm, wel een filmgenre dat qua inhoud en tijdsduur veelal niet aan bod komt.
Al eerste komt Louis vanavond aan de beurt met een documentair verslag van een groepsreis in 2010 naar de Franse Azurenkust met Menton als verblijfplaats, georganiseerd door Intersoc en Okra, waarbij de deelnemers niet specifiek in beeld worden gebracht maar veeleer als "rode draad" fungeren doorheen het verhaal. We maken kennis met gekende plaatsen als Nice, Monaco, Saint Paul de Vence, Eze, Saint Jean Cap Ferrat en vele andere bekende plaatsen en bezienswaardigheden. De film is voorzien van een aangepaste sonorisatie en commentaar, ingesproken door  wijlen François Florquin,

 

03 mrt 2021
08:00PM - 11:00PM
nog te bepalen

Meer nieuws volgt. 

 

17 mrt 2021
08:00PM - 11:00PM
archiveren van films

We hebben allemaal heel wat films gemaakt en wensen deze toch ergens te archiveren.  Het lijkt ons nuttig de mogelijkheden hiertoe eens nader te bekijken (op tape of in de cloud). 

 

Voorbije vergaderingen (overzicht van onze activiteiten van het afgelopen jaar)

  

06/01/2021 - welke camera kopen ?

De markt van videocamera's verandert zeer snel.  Als je dus aan een nieuwe camera toe bent (je huidige camera is mogelijk niet meer up-to-date), is het goed te weten wat er zoal te koop is.  We hebben het huidige marktaanbod eens onder de loep genomen en om het toch een beetje budgetvriendelijk te houden, hebben  we ons beperkt tot een prijsklasse van maximaal € 3.000,00.  We hebben een onderscheid gemaakt tussen de verschillende cameratypes :
Willy Bollyn had het eerst over de camera's in de categorie "cinema" welke vooral gebruikt worden door (semi)professionele cineasten ;
Wim Aertgeerts behandelde de DSLR en systeemcamera's - dit zijn de camera's die zowel als fototoestel en als filmcamera kunnen gebruikt worden ;
Hector Vansina had zich dan gespecialiseerd in de "action camera's die in speciale omstandigheden hun diensten bewijzen ;
Jos Nouwen onderhield ons dan ten slotte over de camcorders, het soort dat we al vele jaren kennen en waarmee uitsluitend videobeelden kunnen opgenomen worden..

 

16/12/2020 - projectie en bespreking van films van de leden (virtueel)

Vijfde en laatste schuifje in de reeks projectie en bespreking van films in het vooruitzicht van ons/onze komend(e) festival/wedstrijd.
Er stonden in het totaal 5 films op het programma :
1) 2020 Medley benefietconcert Wijkriekenbos (Herman Vranckx en Roger Verschooren) : het was een samenvatting van het benefietconcert in de wijk Kriekenbos te Heverlee, voor een patiënt met de ziekte van Duchesne.
2) Beeldenstorm (Peter Haesendonck en Marcel de Jonghe) : over een beeldhouwwerk (beeldengroep) in brons met als thema "de opmars van de menselijke waanzin".
3) Warmste dorp 3380 (Guido Kestens) : een promotiefilms voor Glabbeek in het kader van de "warmste week".
4) Glabbeek had al een ambachtelijke zone in de Romeinse tijd (Guido Kestens) : over de opgravingen van de restanten van een pottenbakkerij in Glabbeek.
5) met een origineel filmpje wenste Guido Kestens iedereen een Zalig Kerstefeest en een Gelukkig Nieuwjaar 2021.
Dit was de laatste vergadering van 2020 en zij besloot met de beste wensen voor iedereen (en een beter jaar dan 2020) en een oproep aan iedereen die een film heeft voor het festival en/of de wedstrijd, deze DRINGEND (en liefst voor 01/01/2021) in te schrijven (ieder lid krijgt hierover nog een email).

 

02/12/2020 - projectie en bespreking van films van de leden (virtueel)

Vierde schuifje in de reeks projectie en bespreking van films in het vooruitzicht van ons/onze komend(e) festival/wedstrijd.
Om te beginnen kregen we 2 films die zullen deelnemen aan de wedstrijd.  Het warren :
- Notenkrakers (Remi Boon) : een film die hij tijdens de corona-lock-down heeft gefilmd vanuit zijn huiskamer.  Het werd een aaneenschakeling van mooie natuurbeelden, vogels en een eekhoorn, verweven in een verhaaltje
- Abdij van Villers (Guido Kestens) : sfeerbeelden van de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville
Hiermee was de voorziene tijd van de vergadering uiteraard niet mee gevuld en daarom werden er nog 3 films aangeboden om te bekijken en te bespreken die niet bedoeld zijn om deel te nemen aan het festival of de wedstrijd :
- De kapotte zomer 2020 (Roger Verschooren) : zomaar een bijeenraapsel van beelden van het internet en zelf gefilmde opnames (zowat het enige dat je kon doen tijdens de corona-crisis)
- Met Heverlee op reis in 1982 naar Wachtebeke (aangebracht door Herman Vranckx) : een gedigitaliseerde oude super-8 film van een reis met de leden van de filmclub (we weten niet zeker wie de oorspronkelijke maker is)
- Archeologen in Attenrode (Guido Kestens) : een korte reportage over de archeologische opgravingen die onlangs plaats hadden in Attenrode 

 

18/11/2020 - familiefilms (virtueel)

Het systeem om virtueel te vergaderen blijkt in de smaak te vallen want er waren terug 15 leden die aan de vergadering hebben deelgenomen.
Ook het programma "familiefilms" mogen we een succes noemen : in totaal werden er 7 films ingezonden, vertoond en besproken.  Dit waren :
1) Er was eens ... (Hector Vansina) : een paasfeest in zijn familie
2) Een klein beetje Luxemburg (Marcel de Jonghe) : een vakantie met de familie in Luxemburg
3) Op weekend aan zee met de familie Goyvaerts (Michel de Wyngaert) : de titel spreek voor zich
4) Een zetel voor Lino (Peter Haesendonck) : een trip met een stootkar door heel Heverlee met hierop een zetel voor zijn kleinkind
5) La Corrèze (Herman Vranckx) : een vakantie met heel de familie, ergens in Frankrijk
6) Charbogne (Herman Vranckx) : zoals de voorgaande, maar dan in een ander jaar en op een andere plaats (in een gerestaureerd kasteel)
7) Het Raadeiland (Louis Stroobants) : een op video overgezette 32 jaar oude super-8 animatiefilm met een sprookjesverhaal

 

04/11/2020 - projectie en bespreking van films van de leden (virtueel).

Derde schuifje in de reeks projectie en bespreking van films in het vooruitzicht van ons/onze komend(e) festival/wedstrijd.
Na heel wat uitgetest te hebben met het bestuur zijn we tot een goede oplossing gekomen om de vergaderingen virtueel te houden : de te vertonen films worden eerst op YouTube geplaatst, tijdens de vergadering bekeken en daarna via een ZOOM-videovergadering besproken.  En dat bleek heel goed te gaan.  Er hebben 15 leden aan de vergadering deelgenomen.
Er werden in totaal 3 films ter bespreking ingediend.
1) "Dijlewandeling Leuven" van Guido Kestens : een reportage over een geleide wandeling door Leuven met de KUL-senioren ;
2) "Welkom in Tienen" van Guido Kestens : een documentaire over Tienen, met al zijn bezienswaardigheden :
3) "Weg door de tijd" van Hector vansina : een reportage over zijn 1200 km lange fietstocht (uiteraard samen met zijn vrouw), dwars door Spanje vanuit het zuiden tot in ht noordelijke Santiago de Compostella.

 

21/10/2020 - geen vergadering.

Als gevolg van de coronacrisis werd ook deze vergadering opgeschort.  Het bestuur onderzoekt mogelijkheden om de volgende vergaderingen "virtueel" te houden.

 

07/10/2020 - projectie en bespreking van films van de leden

Tweede schuifje in de reeks projectie en bespreking van films in het vooruitzicht van ons/onze  komend(e) festival/wedstrijd.
Ditmaal was Wim de Saeytyd de moderator.  Er werd 3 films ter bespreking ingediend.
Als eerste waren "De 3 musketiers ... op stap" in een film van Ivan Cogneau.  Deze 3 musketiers waren Ivan zelf, Guido kestens en Wim de Saeytyd.
Vervolgens bezochten we met Guido Kestens Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife.
Tot slot kregen we met "Mellow Yellow" een realisatie van Tony Grant en zijn partner Monika Walker, die ons naar Mund in Zwiterserland bracht waar nog saffraan geteeld wordt.  Oorspronkelijk was deze film in het Engels maar hij werd naar het Nederlands herwerkt door Marcel de Jonghe.  Ter zijde : deze film heeft al meegedaan aan het BIAFF (British International Amateur Film Festval = Brits amateurfilmfestival) waar hij 4 sterren behaalde (5 is het maximum). 

 

02/09/2020 - projectie en bespreking van films van de leden

We hebben het er dan toch op gewaagd om in deze corona-periode te vergaderen en boven alle verwachtingen in waren er niet minder de 17 leden aanwezig, wat zo ongeveer het normale aantal is van op de vroegere vergaderingen.  Uiteraard werden de nodige veiligheidsvoorzieningen getroffen : er was voldoende ontsmettingsmateriaal aanwezig, de zaal was zo ingericht dat iedereen op minstens 1,50 meter van zijn gebuur af zat, er werd slechts een persoon per keer toegelaten aan de bar en er diende een mondmasker gedragen te worden bij iedere verplaatsing door het lokaal.  En iedereen heeft zich daar strikt aan gehouden, waarvoor dank.
Deze vergadering werd opgevat als een "test-case" opdat het bestuur hieruit de nodige besluiten zou kunnen trekken.  En die zijn zo gunstig dat er besloten werd om in de toekomst door te gaan met de vergaderingen (evenwel pas vanaf oktober).
Om dan tot het programma te komen : we hadden eigenlijk niet veel films verwacht maar toch hebben de leden niet stil gezeten tijdens die "eenzame" maanden.  Er werden maar liefst niet minder dan 7 films aangeboden.  Daardoor was de tijd een beetje kort om tot een diepe bespreking over te gaan.
Volgende films werden vertoond :
1) als hommage aan de onlangs overleden filmregisseir Robbe de Hert, onder wiens leiding we jaren terug de film "De Heks van Bokrijk" hebben opgenomen, kregen we, niet de film zelf, maar "The making of ..." te zien, een realisatie van Herman Vranckx ;
2) Hector Vansina ging met 3 kinderen naar de dierentuin ;
3) Guido Kestens heeft een reportage gemaakt over "Oradour sur Glane", een dorpje in Frankrijk dat in WO2 verwoest werd en ter nagedachtenis zo behouden is gebleven ;
4) Lieve Delaere liet ons genieten van "De Kraai en de Druppel", waarin zij de natuur, met de nadruk op de vogels, belicht in Sri Lanka ;
5) Peter Haesendonck maakte een "spielerei" over het maken van een pizza : "Una Pizza per due" ;
6) Wim de Saeytyd bracht "A Walk in the Park-Abbey" (met vooral drone-beelden) wat eigenlijk de basis is voor een later te maken productie ;
7) Jan van Opdenbosch bracht een reportage over de opening van de jacht in St.-Hubert.

 

periode van 05/03/2020 tot 01/09/2020 - geen vergaderingen

Als gevolg van de coronacrisis werden alle vergaderingen in deze periode opgeschort.

 

04/03/2020 - familiefilms + visie resultaten 9-shot-opdracht

Om te beginnen kregen we 3 films in het kader van de 9-shot-opdracht.  De eerste film was van Herman Vranckx en was een publiciteitsfilm voor SKOOP.  Dan vervolgde hij met een realisatie in verband met de alternatieve opdracht "de muur" en die handelde dan over een kinderklaagmuur.  Remy Boon sloot dit programmadeel af met een 9-shot-film over de Berlijnse muur.
Voor het volgende deel van het programma werd aan de leden gevraagd een (of enkele) familiefilm(s) mee te brengen.  Uit ervaring weten we dat dit gewoonlijk niet veel oplevert maar ditmaal heeft het bestuur zich schromelijk vergist.  Het was zo een groot aanbod dat een vergadering niet zou volstaan om ze allemaal te bekijken (zal dus vervolgd worden).
Om te beginnen had Hector Vansina 2 films bij : "de verjaardag van Tess" en "Woodkind".  Jos Nouwen had een trouwfilm bij van Filip en Els.  Joris Salaetsd greep terug naar de "prehistorie" met twee kerstfeesten uit 1991 en 1992.  Guido Kestens ging "met Lise naar de Efteling".  Jan van Opdenbosch bracht beelden van een springkasteel tijdens de kerstmarkt en hij was ook met zijn familie naar de €fteling geweest.   Tot slot liet Roger Verschooren ons genieten van beelden in verband met de geboorte van Noa.

 

19/02/2020 - opnames 9-shot-film + visie en bespreking van een internationale kortfilm

Na de voorbereiding van een 9-shot-film (zie vorige vergadering) was het vandaag tijd om deze op te nemen.  Helaas was er maar een ploeg die vorige vergadering tot een scenario is gekomen.
Omdat het bestuur voorzien had dat er mogelijk nog wat tijd zou overblijven na de opnames (9 shots zijn rap gefilmd) was er ook nog een tweede programmapunt voorzien, nl. de visie en bespreking van een internationale kortfilm.  Dat werd de 15 minuten durende Spaanse film NADA.  Na de vertoning was iedereen vol lof over deze boeiende en goed gemaakte film (en de afwezigen hebben echt iets gemist).

 

05/02/2020 statutaire algemene vergadering + voorbereiding 9-shot

Zoals ieder jaar is de eerste vergadering van februari de (wettelijk verplichte) statutaire algemene vergadering.  Hierbij stonden heel wat traditionele punten op het programma, zoook de verkiezing van bestuursleden.  Wim Aertgeerts was ontslagnemend.  Gezien er dus nog maar 5 bestuursleden overblijven (het aantal bestuurleden moet tussen 3 en 9 liggen) waren er dus 4 mandaten vacant.  Wim Aertgeerts stelde opnieuw zijn kandidatuur zodat er nog 3 plaatsen over bleven.  Er werd dan ook gevraagd of er kandidaten waren voor deze 3 vrijstaande "betrekkingen" - helaas voelde niemand zich geroepen.
Het tweede punt van de avond was de voorbereiding van een 9-shot.  Er werden 2 onderwerpen aangeboden nl. "de muur" en "promotiefilm voor SKOOP".  Daarna konden de aanwezige leden zich in een paar groepjes verdelen om wat te "brainstormen" over het door hen gekozen onderwerp.  Volgende vergadering dienen zij dan de opnames te maken, liefst in ons lokaal.

 

26/01/2020 - clubfeest

Dit jaar had ons klubfeest plaats in het Kastanjehof in Pellenberg.  Door allerlei omstandigheden waren er spijtig genoeg wat minder aanwezigen dan vorige jaren ... en zij hebben iets gemist : er heerste een gezellige sfeer en het eten was enorm lekker.  
Na het hoofdgerecht hield Jos Nouwen een toespraak waarna er werd overgegaan tot de prijsuitreiking van het festival en de wedstrijd.

 

22/01/2020 - retrospectieve Cory van Grunderbeek

Cory is al heel lang lid van SKOOP en was vroeger lid bij SCB (Smalfilmclub Brussel) waar ze ettelijke films gemaakt heeft en niet zonder succes.  Zij viel meermaals in de prijzen, zelfs op nationaal vlak.  Op deze vergadering kregen we 7 van haar films te zien en zeker gezien in de tijdsgeest waarin ze gemaakt werden (op super-8 zonder de mogelijkheid rechtstreekse klank op te nemen), stuk voor stuk meesterwerkjes.  Proficiat Cory.

 

08/01/2020 - nieuwjaarsdrink + juryverslagen festival/wedstrijd

Normaal vergaderen we de eerste, derde en (in casu) vijfde woensdag van de maand.  De eerste woensdag van de maand viel dit jaar op 1 januari.  Logisch dat we dan geen bijeenkomst hebben.  Zij werd verschoven naar 8 januari.
Om de vergadering te beginnen wensten we iedereen een gelukkig jaar met een glaasje bubbels.
Ons festival en onze wedstrijd zijn nog maar pas achter de rug en de jury heef heel wat commentaar op de films neergepend.  Wim Aertgeerts gaf hiervan lezing.

 

05/01/2020 - festival en wedstrijd

Deze kende dit jaar een verbluffend succes want om toch nog op een ordentelijk uur gedaan te hebben, moest het beginuur vervroegd worden.  We startten on 14.00 uur (i.p.v. het voorzien 14.30 uur).
Voor een bomvolle zaal werden eerst 13 films vertoond in de categorie "festivalfilms".  Op deze films gaf de jury wel commentaar maar geen quotering.  Daarna volgde de projectie van 9 films in de categorie "wedstrijdfilms" waaraan de jury wel een puntenscore toekende.
Tijdens de grote pauze konden we ook nog genieten van een lekker, kwaliteitsvol koud buffet.
En over dat ordentelijk uur gesproken : het was toch reeds ongeveer 21.00 uur als het evenement gedaan was.  Het was dus een lange maar succesvolle dag.

 

18/12/2019 - laatste (zesde) schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd.

Dit is de laatste vergadering voor het/de festival/wedstrijd en dus ook de laatste mogelijkheid om de films ter bespreking te laten zien.
We kregen in totaal 6 films te zien.  Om te beginnen liet Wim Aertgeerts ons in Tirol op de latten van de berg glijden met "Hartkaiser down hill".
Hij vervolgde met een film over zijn zielspassie, de typische Shadowgitaar Fender Stratocaster, die hij voor zijn verjaardag cadeau had gekregen.  De film heette dan ook "Shadows, my birthday present".
We vervolgden met een experiment : Paul Tollet had met een eenvoud fototoestelletje (Canon Ixus 800 IS) wat foto's genomen en wat gefilmd op de kerstmarkt in brussel in 2018.  Aan de hand van het eenvoudige montageprogramma MovieMaker had hij een filmpje in mekaar gebokst, niet met de bedoeling om aan de wedstrijd deel te nemen, eerder om te zien wat zoiets op groot scherm gaf (en de kwaliteit was verbluffend ... slecht).
Chris de Blaes had de film van Leuven kemis, die hij vorige vergadering al had vertoond, voorzien van een nieuwe klankband.
Tot slot liet Roger Verschooren nons genieten van een impressie over "Ieper, de grote oorlog".

 

04/12/2019 - extra (vijfde) schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd.

In principe stond er een ander onderwerp op het programma (over opslagmogelijkheden "in the cloud") maar Jos Nouwen, die deze uiteenzetting zou geven, was onverwacht verhinderd.  Er werd dus dringend naar een vervangprogramma uitgezien en doordat het festival en de wedstrijd in rasse schreden naderen, waren wij van oordeel dat een extra filmbespreking zeker niet te veel zou zijn.
In totaal werden er 5 films ter bespreking aangeboden.
Eerst was het de beurt aan Peter Haesendonck met een film over ontmoetingen op muziek (een realisatie in het kader van "caroussel in de stad").
Vervolgens kregen we een herwerkte versie van de film "Leuven kermis" van Chris de Blaes, nu met niet-commerciële muziek.
Dan was het terug de beurt aan Peter Haesendonck, nu samen met Marcel de Jonghe, met de film "Tamala high-lights" betreffende de opname van een concert.
Als voorlaatste leverde Remy Boon ons stemmige herfstbeelden met zijn film "Indian summer bij ons".
Ten slotte zagen we "Op stap met 4 kleinkinderen", een familiefilm van Jan van Opdenbosch over karting. 

 

20/11/2019 - vierde schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd.

Het was Marcel de Jonghe die deze maal de bespreking op zich had genomen.  En hij heeft er, zoals wij van hem gewoon zijn, grondig werk van gemaakt.  We kregen in totaal 4 films te zien.
Als eerste was het de beurt aan Lieve Delaere met "Een frisse duik in de zomer", een film over volgels en andere dieren in het noordpoolgebied.
Daarna kregen we een impressie over Japan met de film "Tenchi" van Hector Vansina.
Ten derde verklapte de film "Beyond the kilt" ons alle geheimen die een Schotse kilt verbergt.  Neen, uiteraard was het dat niet.  Marcel de Jonghe en Tony Grant toonden ons wat geschiedenis over de kilt en de vervaardiging ervan.
Ten slotte kregen we een deel te zien van "Klein Engeland", een film van Ivan Cogneau en Marcel de Jonghe over een armoedeproject in Turnhout.

 

06-11-2019 - Google Chromecast

Er bestaat een apparaatje om (al dan niet) draadloos van je PC/smartphone/tablet beelden en geluid te bekijken/beluisteren op je TV.  Wat  de mogelijkheden ervan zijn werd door Jos Nouwen haarfijn uit de doeken gedaan en gespekt met talloze voorbeelden.

 

30-10-2019 - derde schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd

Deze keer stonden er 4 films ter bespreking op het programma.
Om te beginnen liet Marcel de Jonghe ons genieten van een familievakantie in 2019.
Dan was het de beurt aan Jan van Opdenbosch die ons op niet minder dan 3 films vergastte.  De eerste, met als titel "Sprookjesachtig Karsten", bracht ons naar China.  Daarna kregen we 2 (nu ja, tweemaal dezelfde film, met alleen de begeleidende muziek en een andere titel) namelijk "Een dag uit het leven van een harde werker" en "Een zwijnenstiel".

 

16-10-2019 - gratis montageprogramma "Open Shot"

De bestaande montageprogramma's zijn over het algemeen duur tot zeer duur (toch naar amateursnormen).  Sinds enige tijd is er nu ook een "open source"-montageprogramma dat volledig gratis kan gedownload worden, met de welluidende naam "OPEN SHOT".  Kritisch zoals we steeds zijn, heeft Wim Aertgeerts dit eens grondig onder de loep gehouden en hieruit blijkt dat het zeker zijn mannetje kan staan naast die dure programma's (nu ja, als je er wel rekening mee houdt dat je een gekregen paard niet in de bek mag zien) en zeker het proberen waard. 

 

02-10-2019 - tweede schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd

Het festival en de wedstrijd blijken weerom een succes te worden want het aanbod van te bespreken films was vrij groot.
Om te beginnen zagen we 2 films van Guido Kestens, de eerste over Lissabon en de tweede over Krakau.
Lieve Delaere had ook 2 te bespreken films, beide over vogels, de eerste "Een drukke agenda" genaamd en de tweede "Buizerd en havik".
Herman Vranckx tracteerde ons met 3 trailers voor enkele festivalgerichte films over clubactiviteiten.
Tot slot (buiten alle wedstrijdgebeuren) konden we nog even lachen met een filmpje uit de TV-reeds "De ideale Wereld".

 

18-09-2019 - videodropping Leuven kermis

In principe werden de leden om 19 uur losgelaten om van de kermis in Leuven een sfeerbeeld te scheppen.  Voor de gemakkelijkheid mochten zij ook al wel vooraf beelden gaan schieten.  Om 21 uur werden zij dan in het lokaal verwacht om hun rushes te vertonen.  Hierbij kregen we beelden te zien van Chris de Blaes en Guido Kestens had al een afgewerkt filmpje op YouTube gezet.
Hierbuiten kregen we ook nog andere filmbeelden te zien waaronder een korte impressie over het bottelen van Marsala (Ivan Cogneau) en de proefopnames die gemaakt werden in verband met een promotiefilm voor het Domein Bossenstein (een golgterrein).

 

04-09-2019 - eerste vergadering van het nieuwe seizoen + filmbespreking

Zoals we het reeds jaren gewoon zijn, werden de leden verwelkomd met een glaasje cava.
Vervolgens gaf Jos Nouwen een overzicht van wat er de eerstvolgende vergaderingen op het programma staat.  Daarna werd overgegaan tot het eigenlijke programmadeel : visie en bespreking van films van de leden, al dan niet in het kader van de nakende clubwedstrijd.
Om te beginnen kregen we een voorsmaakje van wat het uiteindelijke resultaat zal worden van het optreden van de familie Van Gool.
Daarna gaf Jan van Opdenbosch ons een impressie van het optreden van een tirolerbandje op een terras, ergens in Tirol.
Joris Salaets had een montage gemaakt van eerder opgenomen beelden van een reis (in 2006) naar Egypte.
Lieve Delaere liet ons genieten van de zo goed als afgewerkte film "Een tuin vol wilde dieren", over een natuurpark in Zuid-Afrika.
Voor de vakantie hadden we twee extraatjes op het programma (zie hiervoor het verslag van 26-06-2019 en 29-06-2019 hieronder).  Van het eerste kregen we een korte impressie aan de hand van Guido Kestens en van het tweede had Herman Vranckx een dia-montage gemaakt.

 

29-06-2019 - clubuitstap

Naar aloude gewoonte richten we ieder jaar ook een uitstap in met de bus en dus ook dit jaar.
We vertrokken om 8 uur aan de kazerne van Heverlee met bestemming Turnhout waar we om te beginnen in De Barzoen (cafetaria van het CC De Warande) verwelkomd werden met een tas kofiie (of thee) en een boterkoek.
Daarna staken we gewoon het plein over waar onze gidsen voor het Meduceum ons stonden op te wachten.  Zij leidden ons rond in een 4 verdiepingen tellend museum waar heel wat voorwerpen tentoongesteld stonden die in de hospitalen gebruikt werden in het begin van de 20ste eeuw (dus begin de jaren van 1900).  Zij gaven hierbij ook heel interessante uitleg over hoe het er die tijd in de hospitalen aan toe ging.
Met de bus reden we dan naar Baarle-Hertog/Nassau (t.t.z. onze chauffeur reed, wij zaten er maar in) waar we door de perikelen van het verkeer bij ons vertrek in Turnhout, een klein half uurtje te laat toekwamen.  Dit had tot gevolg dat we onze voorziene middaglunch vrij rap dienden te verorberen.
Na de magen te hebben gevuld werden we eerst een uurtje, met deskundige uitleg, rondgeleid in het Kaarsenmuseum, waar prachtige kunstwerken tentoongesteld staan, volledig uit zuivere bijenwas vervaardigd.
Tot slot werden we door 2 gidsen rondgeleid door het eigenaardige Baarle-Hertog/Nassau waar een echte mix van grenzen doorloopt (midden door de straat, midden door huizen, enz).
Doordat de warmte (het was die dag meer dan 30°) ons wat parten speelde, hadden we natuurlijk grote dorst en hebben deze dan ook maar gelaafd voordat we met de bus terug richting Heverlee vertrokken.

 

26-06-2016 - stadswandeling door Leuven

Dit was een 4de woensdag van de maand en dan is er normaal geen vergadering.  Uitzonderlijk wilden wij onze leden toch iets aanbieden, namelijk een stadswandeling door Leuven, geleid door een gids van de Leuvense Gidsenbond.
Het thema dat we gekozen hadden was "de moderne architectuur in Leuven".  Onze gids leidde ons, met de nodige deskundige uitleg, naar vele plekjes die de meesten onder ons niet kennen of waar we zomaar voorbij lopen zonder echt iets gezien te hebben. En het wonderbaarlijke is dat er vele mooie plekjes in Leuven zijn en de moderne architectuur eigenlijk prachtig is en zeer mooi ingekaderd in de oude stad.

 

19-06-2019 - wat met facebook

Velen onder ons gebruiken regelmatig Facebook.  Maar iedereen stelt zich daar vragen bij : wat met mijn privacy, wat kan ik daar op kwijt, waar moet ik voor opletten, enz. enz. enz.  Jos Nouwen legde ons kaar en duidelijk uit wat kan en niet kan (of mag) of, met andere woorden (om het trendy te houden) de "do and don'ts.

 

05-06-2019 - optimaal gebruik van camera en lenzen

Vanuit BreedBeeld (het vroegere CvB) hebben wij recht op een "begeleiding" (dit is een soort les) die gegeven wordt door een professionele cineast of ver gevorderde amateur.  Maarten Schelfaut werd uitgenodigd en zou ons een en ander weten te vertellen over het gebruik van de camera in combinatie met verschillende lenzen.  De uiteenzetting vas wel interessant maar was niet in overeenstemming met het gevraagde onderwerp : het kwam er vooral op neer hoe je een reportagefilm (bv. van een sportgebeuren) maakt.
Er waren ook enkele leden van bevriende filmclubs aanwezig.

 

29-05-2019 - internationale kortfilms

Ons lid Christiane Surdiacourt is iemand die (bijna) alle amateurfilmfestivals afschuimt, zowel nationale als internationale.  Op die manier heeft ze uiteraard een massa kortfilms gezien.  Zij heeft hieruit een greep gedaan en een selectie van 7 films gemaakt die internationale prijzen hebben gewonnen en die dus de moeite waard zijn om te bekijken.  Wij hebben er ook van genoten.
Voor diegenen die wat meer van het goede willen :
op dit ogenblik staat er iedere zaterdagavond een kortfilm geprogrammeerd op Canvas (voor zover de programmatie niet wijzigt uiteraard, want voorheen was dat op zondagavond).
en bij Telenet staat op kanaal 314 de zender "ShortTV" met 24/24 en 7/7 alleen maar kortfilms en deze zender behoort tot het standaardaanbod van Telenet (dus geen extra betaling of abonnement voor deze zender).  In het zenderaanbod van Proximus heb ik hem niet gevonden.

 

15/05/2019 - retrospectieve Tony Grant

Tony is al vele jaren lid van onze vereniging.  Een paar jaar geleden verhuisde hij naar zijn vaderland (Schotland) maar bleef toch nog contact houden met SKOOP (en betaalt nog ieder jaar zijn lidgeld - waarvoor dank).
We kennen Tony als een eerste klasse cineast en hij heeft heel wat films van vroeger (voor hij lid was bij ons) die hij nog nooit bij SKOOP heeft laten zien.  Speciaal voor deze avond kwam hij, samen met zijn wederhelft, ons een bezoekje brengen en liet hij ons genieten van 10 van zijn prachtige producties.

 

01/05/2015 - problemen bij live-opnames van toneel en andere evenementen

Uit de praktijk is gebleken dat het niet zo evident is om live-opnames te maken.
Om dit aan te tonen belichtte Jan van Opdenbosch de voorbereidingen die zij hadden genomen en de problemen die zij moesten overwinnen bij de opname van een optreden van Edelweiss.
Daarna gaf Marcel de Jonghe een overzicht hoe zij tewerk gaan voor de camera-opstelling bij een orkestoptreden in de stadschouwburg waarbij niet minder dan 8 camera's opgesteld worden.  Hij gaf ook nog een hele reeks nuttige tips waarop gelet dient te worden.

 

17/04/2019 - grafiek in generiek

De generiek is het uithangbord van je film.  Het is dus van groot belang dat deze goed is en de aandacht van de kijker trekt.  Er bestaan heel wat soorten generieken, met een heel gamma aan lettertekens, enz.  Wim Aertgeerts liet ons weten aan welke criteria een goede generiek moet beantwoorden.  Hierbij maakte hij veelvuldig gebruik van voorbeelden, hoe het goed is maar ook hoe het minder goed of zelfs slecht is.

 

03/04/2019 - restrospectieve Hector Vansina

Normaal stond "Creatief met generiek" op het programma maar door onverwachte familiale omstandigheden kon de lesgever (Wim Aertgeerts) niet aanwezi!g zijn.  Er werd dus in ijltempo naar een vervangprogramma uitgekeken.  Dat werd dan een retrospectieve van het œuvre van Hector Vansina.
Om te beginnen kregen we de film "Dochters van Radjastan" waarin hij een licht werpt op de sociale toestand (in 2009) van de vrouwen in Radjastan in het noordwesten van India.  Vervolgens mochten we genieten van "De vernuftige edelman", een documentaire over La Mancha, de streek van Don Quichot.  Daarna waren er de "Vier elementen", een documentaire over de eilendengroep Santorini.
Na de pauze stonden er nog 2 films op het programmma.  Als eerste zagen we "Het goud van La Mancha" maar dit keer niet over Don Quichot maar over de procuctie van het kostbare goedje saffraan en tot slot de documentaire "Semana santa Malaga" of anders gezegd, de heilige week in Malaga (een week durend evenement in voorbereiding van Pasen).

 

20/03/2019 - films in wording + vertoning van de definitief afgewerkte 9-shot-films

Gezien iedereen al druk bezig is met filmen, was het nuttig om al eens enkele in wording zijnde produkties kritisch te bekijken.
Eerst mochten we genieten van een vakantiefilm (in het Groot-Hertogdom Luxemburg) van Marcel de Jonghe.  Hierna zagen we het eindresultaat van een eerste 9-shot-film  "We zien ze vliegen".  Guido Kestens vergastte ons daarna op 2 films : een documentaire over Riga en een reportage van het karnaval in Leuven.
Na de pauze was het de beurt aan Hector Vansina met een familiefilm.  Vervolgens kregen we het tweede 9-shot-filmpje "Bed and breakfast"  te zien en tot slot was het de beurt aan Roger Verschooren met een reisfilm over MOCKWA (lees Moskva en versta Moskou).

 

06/03/2019 - montage-oefening negenshot

De opnames die vorige vergadering gemaakt werden, moeten natuurlijk ook gemonteerd en gesonoriseerd worden.  De verschillende ploegen kwamen terug bijeen, met een laptop, en er werd noest gewerkt om de opgenomen beelden tot een goed resultaat te monteren.  Op het einde van de vergadering kregen we de eerste resultaten te zien.  Wegens tijdsgebrek waren de films nog niet gesonoriseerd of voorzien van een generiek.  Dit moeten de makers dus thuis verder afwerken tegen volgende vergadering.