Eerstvolgende Activiteiten

20 nov 2019
08:00PM - 11:00PM
filmbespreking

Vierde schuifje filmbesprekingen in het kader van het festival en de wedstrijd.

 

 

04 dec 2019
08:00PM - 11:00PM
opslagmogelijkheden in "the cloud"

Er wordt veel over gesproken : je documenten veilig opslaan in "the cloud", maar wat is dat nu precies, wat kan je er al dan niet mee doen, wat zijn de voor- en nadelen en zeker niet te vergeten, hoe moet je daar dan mee werken.

 

 

18 dec 2019
08:00PM - 11:00PM
filmbespreking

Vijfde en laatste schuifje filmbesprekingen in het kader van het festival en de wedstrijd.
De wedstrijd heeft plaats op 05/01/2020.
Vandaag is wel de laatste dag om je film(s) in te schrijven (inschrijvingsformulier en eventueel cue-sheet afgeven aan onze secretaris Paul).
De films zelf moeten ten laatste op 25/12/2019 ingeleverd worden bij Wim of Willy (kan via WeTranfer of iets dergelijks).

 

 

05 jan 2020
02:30PM -
festival / wedstrijd

Jaarlijks festival/wedstrijd.
Meer gegevens volgen.

 

 

08 jan 2020
08:00PM - 11:00PM
bespreking juryverslagen

De eerste woensdag van de maand valt dit jaar op 1 januari.  Logisch dat we dan geen bijeenkomst hebben.  Zij wordt verschoven naar vandaag, 8 januari.
Uiteraard wensen we iedereen een gelukkig jaar met een glaasje bubbels.
Ons festival en onze wedstrijd zijn nog maar pas achter de rug, dus kunnen we een overzicht geven van wat de jury zoal over onze films vond.

 

 

22 jan 2020
08:00PM - 11:00PM
retrospectieve Cory van Grunderbeeck

Onze Cory-fee is vele jaren een aktieve cineaste geweest (eerst als lid van SCB ofte Smafilmclub Brussel en daarna, sinds 1986, als lid bij ons).  Zij heeft heel wat films gerealiseerd, toen nog op super-8. Vele van haar films vielen in de prijzen, zowel op de provinciale wedstrijden van BRAKINA (toen nog met een "K") als op de nationale wedstrijden van NAB (voorloper van CVB en Breedbeeld en vooral van het huidige NAB2.0).  Haar films werden gedigitaliseerd en vanavond krijgen wij er een selektie van te zien.

26 jan 2020
12:00PM -
clubfeest

Clubfeest met prijsuitreiking van het festival / de wedstrijd.
Waar en wat er op het menu staat moet nog bepaald worden.

 

 

Voorbije vergaderingen (overzicht van onze activiteiten van het afgelopen jaar)

 

06-11-2019 - Google Chromecast

Er bestaat een apparaatje om (al dan niet) draadloos van je PC/smartphone/tablet beelden en geluid te bekijken/beluisteren op je TV.  Wat  de mogelijkheden ervan zijn werd door Jos Nouwen haarfijn uit de doeken gedaan en gespekt met talloze voorbeelden.

 

30-10-2019 - derde schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd

Deze keer stonden er 4 films ter bespreking op het programma.
Om te beginnen liet Marcel de Jonghe ons genieten van een familievakantie in 2019.
Dan was het de beurt aan Jan van Opdenbosch die ons op niet minder dan 3 films vergastte.  De eerste, met als titel "Sprookjesachtig Karsten", bracht ons naar China.  Daarna kregen we 2 (nu ja, tweemaal dezelfde film, met alleen de begeleidende muziek en een andere titel) namelijk "Een dag uit het leven van een harde werker" en "Een zwijnenstiel".

 

16-10-2019 - gratis montageprogramma "Open Shot"

De bestaande montageprogramma's zijn over het algemeen duur tot zeer duur (toch naar amateursnormen).  Sinds enige tijd is er nu ook een "open source"-montageprogramma dat volledig gratis kan gedownload worden, met de welluidende naam "OPEN SHOT".  Kritisch zoals we steeds zijn, heeft Wim Aertgeerts dit eens grondig onder de loep gehouden en hieruit blijkt dat het zeker zijn mannetje kan staan naast die dure programma's (nu ja, als je er wel rekening mee houdt dat je een gekregen paard niet in de bek mag zien) en zeker het proberen waard. 

 

02-10-2019 - tweede schuifje in de reeks filmbesprekingen in het vooruitzicht van het komende festival en de komende wedstrijd

Het festival en de wedstrijd blijken weerom een succes te worden want het aanbod van te bespreken films was vrij groot.
Om te beginnen zagen we 2 films van Guido Kestens, de eerste over Lissabon en de tweede over Krakau.
Lieve Delaere had ook 2 te bespreken films, beide over vogels, de eerste "Een drukke agenda" genaamd en de tweede "Buizerd en havik".
Herman Vranckx tracteerde ons met 3 trailers voor enkele festivalgerichte films over clubactiviteiten.
Tot slot (buiten alle wedstrijdgebeuren) konden we nog even lachen met een filmpje uit de TV-reeds "De ideale Wereld".

 

18-09-2019 - videodropping Leuven kermis

In principe werden de leden om 19 uur losgelaten om van de kermis in Leuven een sfeerbeeld te scheppen.  Voor de gemakkelijkheid mochten zij ook al wel vooraf beelden gaan schieten.  Om 21 uur werden zij dan in het lokaal verwacht om hun rushes te vertonen.  Hierbij kregen we beelden te zien van Chris de Blaes en Guido Kestens had al een afgewerkt filmpje op YouTube gezet.
Hierbuiten kregen we ook nog andere filmbeelden te zien waaronder een korte impressie over het bottelen van Marsala (Ivan Cogneau) en de proefopnames die gemaakt werden in verband met een promotiefilm voor het Domein Bossenstein (een golgterrein).

 

04-09-2019 - eerste vergadering van het nieuwe seizoen + filmbespreking

Zoals we het reeds jaren gewoon zijn, werden de leden verwelkomd met een glaasje cava.
Vervolgens gaf Jos Nouwen een overzicht van wat er de eerstvolgende vergaderingen op het programma staat.  Daarna werd overgegaan tot het eigenlijke programmadeel : visie en bespreking van films van de leden, al dan niet in het kader van de nakende clubwedstrijd.
Om te beginnen kregen we een voorsmaakje van wat het uiteindelijke resultaat zal worden van het optreden van de familie Van Gool.
Daarna gaf Jan van Opdenbosch ons een impressie van het optreden van een tirolerbandje op een terras, ergens in Tirol.
Joris Salaets had een montage gemaakt van eerder opgenomen beelden van een reis (in 2006) naar Egypte.
Lieve Delaere liet ons genieten van de zo goed als afgewerkte film "Een tuin vol wilde dieren", over een natuurpark in Zuid-Afrika.
Voor de vakantie hadden we twee extraatjes op het programma (zie hiervoor het verslag van 26-06-2019 en 29-06-2019 hieronder).  Van het eerste kregen we een korte impressie aan de hand van Guido Kestens en van het tweede had Herman Vranckx een dia-montage gemaakt.

 

29-06-2019 - clubuitstap

Naar aloude gewoonte richten we ieder jaar ook een uitstap in met de bus en dus ook dit jaar.
We vertrokken om 8 uur aan de kazerne van Heverlee met bestemming Turnhout waar we om te beginnen in De Barzoen (cafetaria van het CC De Warande) verwelkomd werden met een tas kofiie (of thee) en een boterkoek.
Daarna staken we gewoon het plein over waar onze gidsen voor het Meduceum ons stonden op te wachten.  Zij leidden ons rond in een 4 verdiepingen tellend museum waar heel wat voorwerpen tentoongesteld stonden die in de hospitalen gebruikt werden in het begin van de 20ste eeuw (dus begin de jaren van 1900).  Zij gaven hierbij ook heel interessante uitleg over hoe het er die tijd in de hospitalen aan toe ging.
Met de bus reden we dan naar Baarle-Hertog/Nassau (t.t.z. onze chauffeur reed, wij zaten er maar in) waar we door de perikelen van het verkeer bij ons vertrek in Turnhout, een klein half uurtje te laat toekwamen.  Dit had tot gevolg dat we onze voorziene middaglunch vrij rap dienden te verorberen.
Na de magen te hebben gevuld werden we eerst een uurtje, met deskundige uitleg, rondgeleid in het Kaarsenmuseum, waar prachtige kunstwerken tentoongesteld staan, volledig uit zuivere bijenwas vervaardigd.
Tot slot werden we door 2 gidsen rondgeleid door het eigenaardige Baarle-Hertog/Nassau waar een echte mix van grenzen doorloopt (midden door de straat, midden door huizen, enz).
Doordat de warmte (het was die dag meer dan 30°) ons wat parten speelde, hadden we natuurlijk grote dorst en hebben deze dan ook maar gelaafd voordat we met de bus terug richting Heverlee vertrokken.

 

26-06-2016 - stadswandeling door Leuven

Dit was een 4de woensdag van de maand en dan is er normaal geen vergadering.  Uitzonderlijk wilden wij onze leden toch iets aanbieden, namelijk een stadswandeling door Leuven, geleid door een gids van de Leuvense Gidsenbond.
Het thema dat we gekozen hadden was "de moderne architectuur in Leuven".  Onze gids leidde ons, met de nodige deskundige uitleg, naar vele plekjes die de meesten onder ons niet kennen of waar we zomaar voorbij lopen zonder echt iets gezien te hebben. En het wonderbaarlijke is dat er vele mooie plekjes in Leuven zijn en de moderne architectuur eigenlijk prachtig is en zeer mooi ingekaderd in de oude stad.

 

19-06-2019 - wat met facebook

Velen onder ons gebruiken regelmatig Facebook.  Maar iedereen stelt zich daar vragen bij : wat met mijn privacy, wat kan ik daar op kwijt, waar moet ik voor opletten, enz. enz. enz.  Jos Nouwen legde ons kaar en duidelijk uit wat kan en niet kan (of mag) of, met andere woorden (om het trendy te houden) de "do and don'ts.

 

05-06-2019 - optimaal gebruik van camera en lenzen

Vanuit BreedBeeld (het vroegere CvB) hebben wij recht op een "begeleiding" (dit is een soort les) die gegeven wordt door een professionele cineast of ver gevorderde amateur.  Maarten Schelfaut werd uitgenodigd en zou ons een en ander weten te vertellen over het gebruik van de camera in combinatie met verschillende lenzen.  De uiteenzetting vas wel interessant maar was niet in overeenstemming met het gevraagde onderwerp : het kwam er vooral op neer hoe je een reportagefilm (bv. van een sportgebeuren) maakt.
Er waren ook enkele leden van bevriende filmclubs aanwezig.

 

29-05-2019 - internationale kortfilms

Ons lid Christiane Surdiacourt is iemand die (bijna) alle amateurfilmfestivals afschuimt, zowel nationale als internationale.  Op die manier heeft ze uiteraard een massa kortfilms gezien.  Zij heeft hieruit een greep gedaan en een selectie van 7 films gemaakt die internationale prijzen hebben gewonnen en die dus de moeite waard zijn om te bekijken.  Wij hebben er ook van genoten.
Voor diegenen die wat meer van het goede willen :
op dit ogenblik staat er iedere zaterdagavond een kortfilm geprogrammeerd op Canvas (voor zover de programmatie niet wijzigt uiteraard, want voorheen was dat op zondagavond).
en bij Telenet staat op kanaal 314 de zender "ShortTV" met 24/24 en 7/7 alleen maar kortfilms en deze zender behoort tot het standaardaanbod van Telenet (dus geen extra betaling of abonnement voor deze zender).  In het zenderaanbod van Proximus heb ik hem niet gevonden.

 

15/05/2019 - retrospectieve Tony Grant

Tony is al vele jaren lid van onze vereniging.  Een paar jaar geleden verhuisde hij naar zijn vaderland (Schotland) maar bleef toch nog contact houden met SKOOP (en betaalt nog ieder jaar zijn lidgeld - waarvoor dank).
We kennen Tony als een eerste klasse cineast en hij heeft heel wat films van vroeger (voor hij lid was bij ons) die hij nog nooit bij SKOOP heeft laten zien.  Speciaal voor deze avond kwam hij, samen met zijn wederhelft, ons een bezoekje brengen en liet hij ons genieten van 10 van zijn prachtige producties.

 

01/05/2015 - problemen bij live-opnames van toneel en andere evenementen

Uit de praktijk is gebleken dat het niet zo evident is om live-opnames te maken.
Om dit aan te tonen belichtte Jan van Opdenbosch de voorbereidingen die zij hadden genomen en de problemen die zij moesten overwinnen bij de opname van een optreden van Edelweiss.
Daarna gaf Marcel de Jonghe een overzicht hoe zij tewerk gaan voor de camera-opstelling bij een orkestoptreden in de stadschouwburg waarbij niet minder dan 8 camera's opgesteld worden.  Hij gaf ook nog een hele reeks nuttige tips waarop gelet dient te worden.

 

17/04/2019 - grafiek in generiek

De generiek is het uithangbord van je film.  Het is dus van groot belang dat deze goed is en de aandacht van de kijker trekt.  Er bestaan heel wat soorten generieken, met een heel gamma aan lettertekens, enz.  Wim Aertgeerts liet ons weten aan welke criteria een goede generiek moet beantwoorden.  Hierbij maakte hij veelvuldig gebruik van voorbeelden, hoe het goed is maar ook hoe het minder goed of zelfs slecht is.

 

03/04/2019 - restrospectieve Hector Vansina

Normaal stond "Creatief met generiek" op het programma maar door onverwachte familiale omstandigheden kon de lesgever (Wim Aertgeerts) niet aanwezi!g zijn.  Er werd dus in ijltempo naar een vervangprogramma uitgekeken.  Dat werd dan een retrospectieve van het œuvre van Hector Vansina.
Om te beginnen kregen we de film "Dochters van Radjastan" waarin hij een licht werpt op de sociale toestand (in 2009) van de vrouwen in Radjastan in het noordwesten van India.  Vervolgens mochten we genieten van "De vernuftige edelman", een documentaire over La Mancha, de streek van Don Quichot.  Daarna waren er de "Vier elementen", een documentaire over de eilendengroep Santorini.
Na de pauze stonden er nog 2 films op het programmma.  Als eerste zagen we "Het goud van La Mancha" maar dit keer niet over Don Quichot maar over de procuctie van het kostbare goedje saffraan en tot slot de documentaire "Semana santa Malaga" of anders gezegd, de heilige week in Malaga (een week durend evenement in voorbereiding van Pasen).

 

20/03/2019 - films in wording + vertoning van de definitief afgewerkte 9-shot-films

Gezien iedereen al druk bezig is met filmen, was het nuttig om al eens enkele in wording zijnde produkties kritisch te bekijken.
Eerst mochten we genieten van een vakantiefilm (in het Groot-Hertogdom Luxemburg) van Marcel de Jonghe.  Hierna zagen we het eindresultaat van een eerste 9-shot-film  "We zien ze vliegen".  Guido Kestens vergastte ons daarna op 2 films : een documentaire over Riga en een reportage van het karnaval in Leuven.
Na de pauze was het de beurt aan Hector Vansina met een familiefilm.  Vervolgens kregen we het tweede 9-shot-filmpje "Bed and breakfast"  te zien en tot slot was het de beurt aan Roger Verschooren met een reisfilm over MOCKWA (lees Moskva en versta Moskou).

 

06/03/2019 - montage-oefening negenshot

De opnames die vorige vergadering gemaakt werden, moeten natuurlijk ook gemonteerd en gesonoriseerd worden.  De verschillende ploegen kwamen terug bijeen, met een laptop, en er werd noest gewerkt om de opgenomen beelden tot een goed resultaat te monteren.  Op het einde van de vergadering kregen we de eerste resultaten te zien.  Wegens tijdsgebrek waren de films nog niet gesonoriseerd of voorzien van een generiek.  Dit moeten de makers dus thuis verder afwerken tegen volgende vergadering.

 

20/02/2019 - opnames negenshot

Na de voorbereiding tjdens vorige vergadering zijn er toch een paar ploegen die tot de actie zijn overgegaan en het scenario dat zij in mekaar gebokst hebben, verfilmd hebben.  Er is zelfs een team dat zich daarvoor naar de nabijgelegen kerk begeven heeft.

 

06/02/2018 - statutaire algemene vergadering + voorbereiding 9-shot

Zoals ieder jaar is de eerste vergadering van februari de (wettelijk verplichte) statutaire algemene vergadering.  Hierbij stonden heel wat traditionele punten op het programma, zoook de verkiezing van bestuursleden.  Willy Bollyn en Paul Tollet waren uittredend.  Gezien er dus nog maar 4 bestuursleden overblijven (het aantal bestuurleden moet tussen 3 en 9 liggen) waren er dus 5 mandaten vacant.  De uittredende bestuursleden stelden opnieuw hun kandidatuur zodat er nog 3 plaatsen over bleven.  Er werd dan ook gevraagd of er kandidaten waren voor deze 3 vrijstaande "betrekkingen" - helaas voelde niemand zich geroepen.
Na de afsluiting van dit officiële gedeelte kregen we even als intermezzo een korte film te zien van Guido Kestens die hij gemaakt heeft als test voor zijn pas aangekochte gimbal.
Het tweede punt van de avond was de voorbereiding van een 9-shot.  Wim Aertgeerts gaf eerst, gestaafd met enkele voorbeelden van vorige 9-shots, een korte uitleg met wat daarmee bedoeld wordt nl. een kort filmpje realiseren in 9 shots (nu ja, het mogen er ook 8 of 10 zijn).  Daarna konden de aanwezige leden zich in een paar groepjes verdelen om wat te "brainstormen" over het oderwerp "de stoel".  Volgende vergadering dienen zij dan de opnames te maken, liefst in ons lokaal.

 

27/01/2019 - clubfeest

Dit jaar had ons klubfeest plaats in de feestzaal Caverelle bij Jos de Kok in St.-Joris-Weert.  Er heerste een gezellige sfeer en het eten was goed.  
Na het hoofdgerecht hield Wim Aertgeerts een toespraak waarna er werd overgegaan tot de prijsuitreiking van het festival en de wedstrijd.

 

16/01/2019 - nabespreking festival-wedstrijd

Tijdens onze clubwedstrijd heeft de jury haar commentaar op de vertoonde films (ook deze uit het festival) neergeschreven.  Wim Aertgeerts had deze gegroepeerd per film en bracht deze naar voor.

 

06/01/2019 - festival en wedstrijd

Voor een bomvolle zaal werden eerst 3 films vertoond in de categorie "festivalfilms".  Op deze films gaf de jury wel commentaar maar geen quotering.  Daarna volgde de projectie van 8 films in de categorie "wedstrijdfilms" waaraan de jury wel een puntenscore toekende.
Tijdens de grote pauze konden we ook nog genieten van een lekker, kwaliteitsvol koud buffet.

 

02/01/2019 - eerste vergadering van het nieuwe jaar

Omdat het de eerste vergadering was, hebben we het nog wat "luchtig" gehouden.  Iedereen werd getrakteerd op een glaasje bubbles (prosecco), nu ja, één glaasje ???
Later op de avond werd er ook nog gepolst naar de verlangens van de leden voor wat zij graag zouden hebben op de volgende vergaderingen.

 

19/12/2018 - kwisavond

Het was al 5 jaar geleden dat we nog eens een kwis georganiseerd hadden.  Daarom hadden onze experts Wim Aertgeerts en Paul Tollet er weer een in mekaar gebokst.  Voortgaand op de ervaringen van vorige keer was de kwis ditmaal wel heel wat korter maar of hij ook gemakkelijker was ... dat was te betwijfelen.
Er was voorzien dat er maximaal 4 personen per tafel mochten deelnemen en dat kwam juist uit : er waren precies 7 volle tafels.
Hier en daar was er wel een beetje discussie over de vragen/antwoorden maar, de jury heeft altijd gelijk he.  Nu ja, het is lmaar een spelletje en dus primeert het amusement boven het resultaat.
De winnende tafel mocht naar huis gaan met een mooie prijs (een fles wijn per deelnemer).

 

05/12/2018 - filmbespreking

Vierde en laatste schuifje van de filmbesprekingen als voorbereiding tot het festival / de wedstrijd.  En zoals het jaarlijks het geval is, werd het nu ook weer een overvol programma met niet minder dan 7 films.
Om te beginnen gaf Lieve Delaere ons met "Een tuin vol olifanten" een impressie van een safaripark in Afrika, met de focus op olifanten.
Zij ging door met de film "In de voetsporen van het Jungle Book" waarin zij ditmaal de fauna in 5 verschillende dierenparken (reservaten) in India belichtte.
Dan was het de beurt aan Tony Grant met "De smaak van konijn" met een bezoek aan een restaurant waar een Schots gerecht met konijn wordt klaargemaakt.
Jan van Opdenbosch bracht een korte speelfilm met de misterieuse titel "FDW".
In "Hartkeiser downhill" van Wim Aertgeerts gingen we in vliegende vaart op skies de berg af in Ellmau (Oostenrijk).
Terug Lieve Delaere, ditmaal in eigen land, met een promotiefilms over het "Brabants Radiomuseum" in Haasrode.
En tot slot konden we met Herman Vranckx terug genieten van onze laatste clubuitstap "Uitstap naar Diksmuide" met een impressie van de IJzertoren in Diksmuide en het visserijmuseum in Oostduikerke.

 

21/11/2018 - filmbespreking

In dit derde schuifje van filmbesprekingen als voorbereiding tot het festival / de wedstrijd, kregen we 3 films te zien.
Als eerste was het de beurt aan Joris Salaets met de film "Het land van :" over Myanmar.  Daarna kregen we de film "Spirit reborn" van Marcel de Jonghe en Tony Grant over Schotse whisky en ten slotte liet Hector Vansina zijn voorbereidende film zien over "Valkerij".  Deze drie films werden grondig besproken met Wim Aertgeerts als moderator.

 

08/11/2018 - bezoek aan de Beverse Filmclub

Wij werden uitgenodigd door de Beverse Filmclub om hen te laten genieten van een selectie uit het werk van onze leden.  Helaas waren we door omstandigheden slechts met 4 personen waardoor er wel enkele films vertoond werden waarvan de maker(s) er niet bij waren.  Dit deed er gelukkig genoeg geen afbreuk aan om een succes te zijn : onze films werden zeer positief onthaald.

 

07/11/2018 - audio-opnames op de set

Wanneer we films gaan opnemen met live-geluid stuiten we regelmatig op heel wat problemen.  Hoe je op een degelijke manier tot een goed resultaat kan komen, wordt haarfijn uitgelegd in het boek "The location sound bible" van Vic Viers.  Hector Vansina en Wim Aertgeerts hebben dit boek grondig bestudeerd en de voornaamste punten er uitgelicht.  Zij legden ons uit welk opnamemateriaal er zoal bestaat (verschillende soorten microfoons), hoe en waarom je ze moet gebruiken en hoe je de meeste problemen kan omzeilen.  Zij gaven ook heel wat tips mee om tot een zeer goed resultaat te komen.
Blijkbaar was er nog heel wat meer te vertellen en daardoor beloofden Wim en Hector dat er nog een vervolg zal komen op deze uiteenzetting.