Menu Sluiten

17/03/2021 – archiveren van films

Velen maken zich zorgen.  Zij vragen zich af hoe ze er kunnen voor zorgen dat ze hun films binnen, laat ons zeggen, 10 jaar, niet kwijt zijn.
Een eerste “must” is zorgen voor een back-up.  Wat zeg je, een back-up ?  Neen, minimum twee, want geen enkele opslag is zeker : een schijf kan crashen (ook een SSD), je kan je USB-stick verliezen, hij  kan gestolen worden (inbraak), met nog meer pech kan hij vernietigd zijn in een brand, enz.
Maar al die “oude” bestanden nemen zoveel plaats in op mijn schijf.  Dan is het kwestie om deze op een goede manier te archiveren.  Jos Nouwen heeft ons uitgelegd welke mogelijkheden daar zoal voor ter beschikking zijn.  Nadeel, er hangt wel een prijskaartje aan vast.  De meest voor de hand liggende methode is opslag in “the cloud” (in principe geen crash, geen verlies, geen diefstal, geen brand, geen …).
Heel de uitleg werd aanschouwelijk voorgesteld aan de hand van een power-point-presentatie (waar Hector Vansina dan weer voor gezorgd heeft).  Deze vind je ook hier op onze website terug : ga naar “cursussen/tips”, verder naar “computergebruik” en daar staat “17-03-2021-archiveren van films”.
Om al die droge materie een beetje te kunnen doorslikken werd er als intermezzo een reeds verschillende jaren oud clubfilmpje “De test” vertoond, gevolgd door de “bloopers”.